طرز تهیه کیک اسفنجی؛ ساده و خوشمزه و در انواع مختلف

به گزارش وبلاگ پوشه، کیک اسفنجی، پایه اصلی بسیاری از کیک ها است. اگر می خواهید کیک پز ماهری شوید، باید ابتدا با طرز تهیه کیک اسفنجی آشنا باشید. شاید تعجب کنید اگر بشنوید که این کیک به روش های متفاوتی در نقاط مختلف دنیا پخته می گردد. از روش های طرز تهیه کیک اسفنجی می توان به کیک اسفنجی کلاسیک، وانیلی، ژاپنی، کیک اسفنجی ویکتوریا و کیک اسفنجی با آب اشاره نمود.

طرز تهیه کیک اسفنجی؛ ساده و خوشمزه و در انواع مختلف

در این مطلب مجموعه ای از روش های مختلف پخت کیک اسفنجی را جمع آوری نموده ایم؛ از ساده ترین روش تا پیچیده ترین، از نوع کلاسیک اروپایی گرفته تا نوع ژاپنی! در این مطلب طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه و طرز تهیه کیک اسفنجی در توستر و فر به طور کامل توضیح داده می گردد تا شما با توجه به امکاناتی که در دسترس دارید، این کیک خوشمزه را در خانه درست کنید. ضمناً اگر به کیک شکلاتی علاقه مند هستید، می توانید در مقاله طرز تهیه کیک شکلاتی نحوه سریع پخت این کیک را یاد بگیرید.

انواع کیک اسفنجی

تعداد نفرات4 تا 5 نفر
زمان آماده سازی25 دقیقه
زمان پخت20 تا 30 دقیقه
اندازه سختیمیانه

طرز تهیه کیک اسفنجی با میزان گیری لیوان به شیوه اروپایی

طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی با نام مستعار Genoise، بسیار آسان است. این کیک تنها با چهار ماده اولیه درست می گردد و پایه صدها کیک فرق دارد. کیک اسفنجی اروپایی به علت بافت مناسب، به راحتی رطوبت میوه، شربت و خامه را جذب می نماید و طعم بی نظیری دارد.

مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی

در اولین گام از طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک، مواد اولیه را مطابق جدول زیر آماده کنید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
تخم مرغ (هم دمای محیط)6 عدد
شکر1 پیمانه (210 گرم)
روغن3 قاشق غذاخوری
آرد چند منظوره1 پیمانه (130 گرم)
بیکینگ پودرنصف قاشق چایخوری
خامه، نوتلا، گاناش، مربا یا میوه (برای تزیین)به اندازه دلخواه

دستور پخت کیک اسفنجی کلاسیک اروپایی

مراحل طرز تهیه کیک اسفنجی کلاسیک به توضیح زیر است:

  • مرحله اول: فر را با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد.
  • مرحله دوم: دو قالب کیک با قطر 9 سانتی متر را به خوبی چرب کنید و کف آن ها کاغذ روغنی نسوز قرار دهید.
  • مرحله سوم: تخم مرغ ها را در کاسه ای بزرگ بشکنید و با همزن برقی به خوبی هم بزنید. حدود 4 دقیقه با سرعت زیاد به هم زدن تخم مرغ ها ادامه دهید.
  • مرحله چهارم: در حین هم زدن، کم کم شکر و روغن را اضافه کنید تا بعد از حدود 8 تا 10 دقیقه، تخم مرغ ها کرم رنگ و کش دار شوند و کمی حجم بگیرند.
  • مرحله پنجم: آرد و بیکینگ پودر را با هم ترکیب نموده و سه بار الک کنید. سپس ترکیب آرد را داخل تخم مرغ ها بریزید، اما دیگر از همزن استفاده نکنید. مواد را با قاشق هم بزنید، در حدی که آرد مخلوط گردد و سعی کنید که مواد را تنها در یک جهت و از پایین کاسه به سمت بالا هم بزنید.
  • مرحله ششم: خمیر را در دو قالب کیک به طور یکسان بریزید و قالب ها را در فر بگذارید. کیک اسفنجی در دمای 180 درجه سانتی گراد، بعد از 23 تا 28 دقیقه می پزد. برای اطمینان از پخت کیک، یک خلال دندان را داخل آن فرو کنید. اگر خمیر به خلال دندان نچسبید، یعنی کیک شما پخته است.
  • مرحله هفتم: اجازه دهید تا حرارت کیک کاهش یابد، با یک چاقو، لبه های آن را از قالب جدا نموده و با چند ضربه به اطراف قالب، کیک را از قالب آزاد کنید. سپس قالب را در ظرفی مناسب برگردانید تا کیک به طور کامل از قالب بیرون بیاید. حالا کیک اسفنجی را در دمای اتاق قرار دهید تا خنک گردد.
  • مرحله هشتم: برای تزیین کیک هم می توانید از خامه، نوتلا، گاناش، مربا یا میوه بهره ببرید. در ادامه می توانید برای ایده گرفتن، انواع مدل کیک تولد دخترانه را از همین مجله بخوانید.

طرز تهیه کیک اسفنجی ساده با آب

این کیک اسفنجی هم فقط با چند ماده ساده تهیه می گردد و برای درست کردن کیک های چند لایه و خامه کشی بسیار مناسب است.

مواد اولیه کیک اسفنجی ساده

برای تهیه کیک اسفنجی ساده، به مواد اولیه معرفی شده در جدول زیر احتیاج دارد:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
تخم مرغ4 عدد
شکر1 پیمانه
آرد چند منظوره1 پیمانه
بیکینگ پودر1 قاشق غذاخوری
کره ذوب شده3 قاشق غذاخوری
آب گرم2 قاشق غذاخوری
وانیل1 قاشق چایخوری

دستور پخت کیک اسفنجی ساده با آب

مراحل بعدی را به ترتیب انجام دهید تا کیک اسفنجی ساده شما آماده گردد:

  • مرحله اول: تخم مرغ ها را در یک کاسه بشکنید و با سرعت بالای همزن، حدود یک دقیقه هم بزنید. سپس شکر و وانیل را کم کم اضافه کنید و به هم زدن مواد ادامه دهید تا تخم مرغ ها کش دار و کرم رنگ شوند و کمی حجم بگیرند.
  • مرحله دوم: فر را با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد. یک قالب با قطر 21 سانتی متری را کاملاً با کره یا روغن چرب کنید و سپس آرد بپاشید تا کل قالب آردی گردد.
  • مرحله سوم: آرد و بیکینگ پودر را با هم مخلوط نموده، سه بار الک کنید و کنار بگذارید.
  • مرحله چهارم: کره ذوب شده و آب داغ را با هم ترکیب نموده و به خوبی هم بزنید تا برای استفاده در مراحل بعد آماده گردد.
  • مرحله پنجم: آرد و بیکینگ پودر را با مخلوط تخم مرغ ها ترکیب کنید و با یک قاشق و تنها در یک جهت هم بزنید.
  • مرحله ششم: ترکیب آب و کره را به خمیر کیک اسفنجی اضافه کنید و سپس خمیر را در قالب بریزید.
  • مرحله هفتم: قالب را برای نیم ساعت در طبقه وسط فر بگذارید تا کیک پخته گردد. برای اطمینان از پخت کیک، آن را با خلال دندان امتحان کنید. اگر کیک کاملا پخته بود، قالب را از فر خارج کنید و اجازه دهید تا کمی خنک گردد و سپس کیک را از قالب بیرون بیاورید.
  • مرحله هشتم: در ادامه، کیک را برای 6 تا 8 ساعت در دمای محیط بگذارید تا خنک گردد؛ سپس آن را تزیین نموده و برای سرو آماده کنید.

راستی اگر به کیک هویج هم علاقه دارید، طرز تهیه کیک هویج را در وبلاگ وبلاگ پوشه دنبال کنید.

طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی با پف زیاد

کیک اسفنجی وانیلی با بافت مخملی خاص خود، پایه بسیاری از کیک ها است. البته این کیک را می توان در کنار نوشیدنی و به تنهایی نیز سرو کرد و از خوردن آن لذت برد.

مواد لازم برای کیک اسفنجی وانیلی

در جدول زیر، مواد اولیه لازم برای تهیه کیک کاستلا پنبه ای را معرفی نموده ایم:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
کره (هم دمای محیط)225 گرم
تخم مرغ (هم دمای محیط)4 عدد
شیر کم چرب (هم دمای محیط)نصف پیمانه (125 میلی لیتر)
عصاره وانیل (یا پودر وانیل)2 قاشق غذاخوری (1 قاشق چایخوری)
آرد چند منظورهیک و سه چهارم پیمانه (265 گرم)
آرد ذرتیک چهارم پیمانه
بیکینگ پودر2 قاشق غذاخوری
شکریک و نیم پیمانه
نمکسه چهارم قاشق غذاخوری

دستور پخت کیک اسفنجی وانیلی

طرز تهیه کیک اسفنجی وانیلی مطابق مراحل زیر است:

  • مرحله اول: فر را با دمای 180 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد. قالب کیک با قطر 20 سانتی متر را نیز چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید.
  • مرحله دوم: تخم مرغ، شیر و عصاره وانیل را در یک کاسه با هم ترکیب کنید و هم بزنید. (مواد مرطوب)
  • مرحله سوم: آرد گندم، آرد ذرت، بیکینگ پودر و نمک را با هم مخلوط نموده و سپس الک کنید. حالا آرد ها را همراه با شکر در کاسه ای بزرگ بریزید. (مواد خشک)

نکته: در صورت تمایل می توانید آرد ذرت را حذف نموده و آن را با نصف پیمانه آرد چند منظوره جایگزین کنید. البته آرد ذرت، بافت کیک را مخملی تر می نماید.

  • مرحله چهارم: یک سوم کره را داخل مواد خشک بریزید و با سرعت کم همزن، هم بزنید. بعد از اینکه کره اندازهی ترکیب شد، مواد را برای 10 ثانیه با بالاترین سرعت، هم بزنید.
  • مرحله پنجم: دوباره یک سوم دیگر از کره را داخل مواد بریزید و همان کارهای قبلی را انجام دهید. در نهایت برای یک سوم آخر کره نیز همان فرایند را تکرار کنید.
  • مرحله ششم: حالا، مواد خشک با کره ترکیب می گردد و حالت ماسه مرطوب به خود می گیرد. در ادامه کم کم مواد مرطوب را اضافه کنید و با سرعت بالای همزن برقی هم بزنید تا کاملاً یک دست گردد.
  • مرحله هفتم: خمیر کیک را داخل قالب بریزید و به مدت 25 دقیقه در طبقه وسط فر قرار دهید. بعد از گذشت این زمان، پخته شدن کامل کیک اسفنجی را با خلال دندان امتحان کنید. اگر کیک به خوبی پخته بود، آن را از فر خارج نموده و برای 15 دقیقه در دمای محیط بگذارید تا حرارت کیک کاهش یابد
  • مرحله هشتم: سپس کیک اسفنجی را از قالب خارج کنید و فرصت دهید تا به خوبی خنک گردد. در نهایت کیک را مطابق سلیقه خود تزیین نموده و سرو کنید.

طرز تهیه کیک اسفنجی برای 4 نفر به روش ویکتوریا

کیک اسفنجی ویکتوریا کیک مورد علاقه ملکه ویکتوریا است که به عنوان کیک مهمانی چای انگلیسی ها سرو می گردد. این کیک را معمولاً با لایه ای از مربا و یا خامه و گاهی پودر قند سرو می نمایند. طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه هم دقیقا به همین شکل است و تفاوت زیادی ندارد.

مواد لازم برای کیک اسفنجی ویکتوریا

مواد لازم برای درست کردن کیک اسفنجی ویکتوریا در جدول زیر ارائه شده است که با این اندازه مواد اولیه می توان برای 4 نفر کیک درست کرد. در طرز تهیه کیک اسفنجی برای 15 نفر هم باید اندازه مواد اولیه را به نسبت افزایش دهید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد چند منظوره1 پیمانه
بیکینگ پودر1 قاشق چایخوری
کره1 پیمانه
پودر شکر1 پیمانه
تخم مرغ2 عدد
عصاره وانیل1 قاشق چایخوری
شیر کم چربنصف پیمانه
مربا، خامه و پودر قند (برای تزیین)به اندازه لازم

دستور پخت کیک اسفنجی ویکتوریا

طرز تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا مجلسی را به ترتیب مراحل زیر دنبال کنید:

  • مرحله اول: فر را با دمای 200 درجه سانتی گراد روشن کنید تا گرم گردد. قالب کیک به قطر 20 سانتی متر را به خوبی چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید.
  • مرحله دوم: آرد و بیکینگ پودر را درون یک کاسه میانهه مخلوط نموده و سپس 3 بار الک کنید.
  • مرحله سوم: کره و پودر شکر را با همزن برقی به خوبی هم بزنید تا کاملاً سبک شوند. تخم مرغ ها را یکی یکی اضافه کنید و هر بار پس از افزودن تخم مرغ، اجازه دهید تا به خوبی با مواد ترکیب گردد و سپس تخم مرغ بعدی را اضافه کنید. در ادامه طرز تهیه کیک اسفنجی ویکتوریا، وانیل را هم داخل مواد بریزید.
  • مرحله چهارم: حالا ترکیب مواد مرحله قبل را همراه با شیر و به طور متناوب روی آرد بریزید و هم بزنید تا مواد ترکیب شوند.
  • مرحله پنجم: خمیر کیک اسفنجی را داخل قالب بریزید و قالب را در فر بگذارید. حدود 20 دقیقه منتظر بمانید و سپس کیک را با خلال دندان امتحان کنید تا مطمئن شوید که کاملاً پخته است. کیک اسفنجی را از فر خارج کنید و اجازه دهید تا کمی خنک شده و سپس آن را از قالب بیرون بیاورید.
  • مرحله ششم: کیک اسفنجی را برش بزنید، روی لایه های کیک مربا و خامه بمالید و روی کیک پودر قند بپاشید.

طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی

کیک ژاپنی پنبه ای بافتی نرم و شبیه پنبه دارد و طرز تهیه کیک ژاپنی اسفنجی هم مشابه سایر کیک های اسفنجی است که تنها برخی نکات آن متفاوت خواهد بود. در ادامه این بخش با طرز تهیه کیک اسفنجی ژاپنی به طور کامل آشنا می شوید.

مواد لازم برای کیک اسفنجی ژاپنی

مطابق جدول زیر، مواد اولیه کیک پنبه ای ژاپنی را آماده نموده و برای درست کردن این کیک دست به کار شوید:

مواد لازماندازه مورد احتیاج
آرد چند منظوره100 گرم
کره ذوب شده75 گرم
شیر4 قاشق غذاخوری (60 میلی لیتر)
تخم مرغ6 عدد
شکر کاستور (شکر دانه ریز قنادی)80 گرم

دستور پخت کیک اسفنجی ژاپنی

مراحل طرز تهیه کیک ابری ژاپنی به ترتیب زیر است:

  • مرحله اول: برای تهیه کیک نرم ژاپنی ابتدا آرد را 3 بار الک کنید و داخل کاسه ای میانه بریزید. کره ذوب و خنک شده را به آرد اضافه نموده و به خوبی هم بزنید.
  • مرحله دوم: شیر را به ترکیب کره و آرد بیفزایید و هم بزنید تا یک دست گردد.
  • مرحله سوم: زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید. زرده های تخم مرغ را هم بزنید، آن ها را کم کم به ترکیب آرد و کره اضافه نموده و مخلوط کنید تا خمیر کیک به دست آید.
  • مرحله چهارم: سفیده های تخم مرغ را حدود 15 ثانیه با سرعت کم همزن، هم بزنید و سپس شکر را اضافه کنید. به هم زدن سفیده ها و شکر ادامه دهید، تا حدی که سفیده تخم مرغ سفت گردد.
  • مرحله پنجم: یک چهارم از مایه کیک را داخل سفیده زده شده بریزید و با قاشق کمی هم بزنید تا رقیق گردد. سپس بقیه مایه را هم اضافه کنید و آن ها را به آرامی و با حالت دورانی هم بزنید تا یک دست شوند. البته مواد را بیش از حد هم نزنید تا پف سفیده نخوابد.
  • مرحله ششم: در ادامه طرز تهیه کیک پنبه ای ژاپنی، داخل یک قالب به قطر 20 سانتی متر را چرب کنید و کف آن کاغذ روغنی بگذارید. مواد کیک را داخل قالب بریزید و چند ضربه به آن بزنید تا حباب های اضافه داخل خمیر کیک خارج شوند.
  • مرحله هفتم: کیک ژاپنی نرم را در پایین ترین قفسه فر و داخل حمام آب گرم بگذارید. بعد از حدود یک ساعت در دمای 160 درجه سانتی گراد، کیک اسفنجی ژاپنی آماده است.

نکته: در طرز تهیه کیک ژاپنی پنبه ای برای درست کردن حمام آب گرم می توانید داخل سینی فر یا داخل قالب کیکی که بزرگ تر از قالب کیک شما است، کمی آب بریزید و قالب کیک را داخل آب قرار دهید.

نکات مهم در طرز تهیه انواع کیک اسفنجی

برای داشتن یک کیک اسفنجی خوشمزه و حرفه ای، نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

  • پیش از تهیه کیک اسفنجی، مواد اولیه کیک شامل تخم مرغ و شیر را از یخچال خارج کنید تا به دمای محیط برسند.
  • در 20 دقیقه اول از پخت کیک اسفنجی درون فر، درب فر را به هیچ وجه باز نکنید، چراکه این کار باعث می گردد تا پف کیک بخوابد.
  • در هنگام ریختن خمیر کیک داخل قالب، دقت کنید که باید حداقل یک سوم قالب خالی بماند تا فضای کافی برای پف کیک وجود داشته باشد.
  • اگر در طرز تهیه کیک اسفنجی از آرد نانوایی بهره ببرید، بافت کیک سنگین می گردد. به خاطر داشته باشید که آرد مناسب برای پخت این کیک، آرد چند منظوره قنادی است.
  • در طرز تهیه کیک اسفنجی در قابلمه ابتدا یک قابلمه نچسب انتخاب نموده و کف آن را چرب کنید. خمیر کیک را پس از آماده شدن داخل قابلمه بریزید و آن را چند بار روی سطح کار بکوبید تا حباب های داخل خمیر خارج گردد. شعله گاز را با حرارت ملایم روشن کنید و روی آن شعله پخش کن بگذارید. حالا قابلمه را روی شعله پخش کن قرار دهید و 45 دقیقه منتظر بمانید تا کیک بپزد. در خاتمه پخت کیک را با خلال دندان آنالیز کنید.

روش نگهداری از کیک اسفنجی

حال که روش های مختلفی از طرز تهیه کیک اسفنجی را می دانید، بهتر است تا با شیوه نگهداری از آن نیز آشنا شوید. زمانی که کیک اسفنجی کاملا خنک شد، آن را در ظرفی درب دار قرار دهید و در یخچال بگذارید. اگر کیک اسفنجی را به شیوه درست نگهداری کنید، در حدود یک هفته سالم می ماند، اما بدون شک کیک تازه طعم مجذوب کننده تری دارد.

جلوگیری از خراب شدن کیک اسفنجی

بافت کیک اسفنجی در معرض هوای آزاد خشک شده و کیک سفت می گردد؛ پس برای جلوگیری از خراب شدن این کیک، یک ظرف مناسب انتخاب کنید و دقت داشته باشید که درب ظرف به خوبی بسته گردد. بعلاوه اگر کیک در محیط مرطوب یا ظرفی خیس قرار بگیرد، خراب خواهد شد.

ساده و خوشمزه، به سبک انواع کیک اسفنجی

کیک اسفنجی به علت بافت ترد و شباهتی که به اسفنج دارد، به این نام معروف شده است. این کیک به روش های متفاوتی در نقاط مختلف جهان درست می گردد؛ اما پای ثابت مواد اولیه آن، تخم مرغ، آرد، شکر و بیکینگ پودر است که در انواع مختلف کیک، مواد دیگری هم به آن اضافه می نمایند. اگر طرز تهیه این کیک را به خوبی یاد بگیرید، درست کردن هر نوع کیکی برای شما آسان خواهد بود.

نکته: برای مدل کیک تولد پسرانه، می توانید از طراحی های خلاقانه و رنگ های مجذوب کننده بهره ببرید که همیشه توجه بچه ها را جلب می نماید.

البته، اگر به هر علتی امکان تهیه این کیک در خانه را ندارید، می توانید با استفاده از سرویس سفارش آنلاین شیرینی ، در کمتر از چند دقیقه به محبوب ترین کیک و شیرینی های موردنظر خود دسترسی داشته باشید.

در خاتمه اگر قرار است این کیک اسفنجی را به عنوان کیک تولد بهره ببرید، پیشنهاد می کنیم تا مقاله تزئین کیک تولد را هم بخوانید.

سوالات متداول

چرا کیک اسفنجی من پف نکرد؟

از جمله دلایل پف نکردن کیک اسفنجی می توان به هم نزدن تخم مرغ به میزان کافی و باز کردن درب فر در 20 دقیقه اولیه پخت کیک اشاره نمود. بعلاوه پس از آماده شدن مایه کیک، باید آن را بلافاصله در قالب ریخته و داخل فر بگذارید، چراکه معطل ماندن خمیر کیک نیز از دیگر دلایل پف نکردن آن است.

آیا می توان کیک اسفنجی را بدون فر درست کرد؟

بله، برای این کار مایه کیک را داخل قابلمه بریزید و قابلمه را چند بار روی سطح کار بکوبید تا حباب های داخل مایه خارج شوند. حالا قابلمه را روی شعله ملایم گاز با شعله پخش کن قرار دهید تا پس از 45 دقیقه کیک پخته و آماده سرو گردد.

چرا بافت کیک اسفنجی پس از مدتی خشک شد؟

کیک اسفنجی بافت نرم و مجذوب کنندهی دارد، اما این کیک در معرض هوای آزاد خشک و سفت می گردد. برای جلوگیری از این اتفاق، کیک اسفنجی را در یک ظرف درب دار قرار دهید و درب ظرف را به خوبی ببندید.

منبع: اسنپ فود

به "طرز تهیه کیک اسفنجی؛ ساده و خوشمزه و در انواع مختلف" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کیک اسفنجی؛ ساده و خوشمزه و در انواع مختلف"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید