سوخت های زیستی اقتصاد ملی را متحول می نمایند
به گزارش وبلاگ پوشه، سوخت های زیستی که در حال حاضر جایگزین سوخت های شیمیایی شده اند، باعث متحول شدن اقتصاد ملی و معیشت مردم می گردد.
به گزارش خبرنگار ، بحران انرژی، آلودگی ها و آثار زیست محیطی ناشی از استفاده سوخت های فسیلی، باعث شده است تا بشر به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر روی آورد. یکی از انواع انرژی های تجدیدپذیر سوخت زیستی (biofuel) است که به سه صورت جامد، مایع و گاز مورد استفاده قرار می گیرد.
محتوای انرژی سوخت زیستی از منابع زیستی و مواد آلی که بدن موجودات زنده را می سازند به وجود آمده است. در واقع سوخت زیستى، نوعى از سوخت است که از منابع زیست توده (بیومس ) به وجود مى آید. این بدان معناست که ماهیت سوخت زیستى به گیاهان برمی گردد و همین امر موجب تجدیدپذیر بودن آن می گردد.
از منابع اولیه سوخت های زیستی می توان به ضایعات چوبی، تفاله های محصولات کشاورزی، نیشکر، غلات، روغن گیاهان و سبزیجات اشاره نمود. سوخت های زیستی از موجودات زنده یا از سوخت و ساز محصولات فرعی (مواد زاید آلی یا مواد غذایی) فراوری می گردد.
این سوخت از فرآیند فتوسنتز مشتق شده و در نتیجه اغلب به اسم یک منبع انرژی خورشیدی در نظر گرفته می گردد. این سوخت به وسیله یک تبدیل زیست توده ساخته شده است (زیست توده اشاره به موجودات زنده، مانند گیاهان دارد). این زیست توده می تواند به انرژی مناسب به سه روش مختلف تبدیل گردد: تبدیل حرارتی، تبدیل شیمیایی و تبدیل بیوشیمیایی. فرآیند تبدیل زیست توده منجر به فراوری سوخت در سه حالت جامد، مایع و گازی می گردد.
کاهش آلاینده های زیست محیطی با بایو اتانول
مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفت وگو با اظهار کرد: با اضافه کردن 5 درصد بایو اتانول به سوخت عادی می توان، کشور را از آلاینده های زیست محیطی دور کرد.
او اضافه کرد: سوخت های زیستی در ستاد توسعه زیست فناوری طراحی شد اما دولت قبل پیروز به اجرایی و عملیاتی کردن آن در سوخت های فعلی نشد، هرچند تمام خودرو سازان از این اقدام که به سوخت های درحال حاضر ماده بایو اتانول اضافه گردد، استقبال زیادی کردند.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به کاربرد سوخت های زیستی اعلام کرد: سوخت های زیستی در کاهش آلودگی هوا، محیط زیست و پیشرفت تکنولوژی اثرات خوبی از خود به جا می گذارد.
قانعی ادامه داد: یکی از حوزه های نو که باعث پیشرفت کشور می گردد، زیست فناوری است که می تواند اقتصاد کشور را متحول کند. وجود زیست های فناوری در انرژی، دارو، دام و طیور و آبزیان لازم بوده و کشوری که به این فناوری مسلط باشد، اقتصاد و سرمایه آن چند برابر خواهد شد.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری توضیح داد: جهت گیری های دولت آینده باید به سمتی باشد که تکنولوژی و فناوری کشور را تغییر داده و اقتصاد و معیشت مردم را تامین و رفع کند.
سوخت زیستی موجب کاهش قیمت انرژی های تجدید پذیر می گردد
محمد مهدی مقدسیان، عضو ستاد توسعه زیست فناوری در گفت وگو با اظهار کرد: ساخت سوخت زیستی، فناپذیری سوخت های فسیلی، ایجاد تنوع در منابع انرژی، توسعه پایدار، ایجاد امنیت انرژی و مسائل زیست محیطی ناشی از مصارف انرژی فسیلی از یک طرف و تجدید پذیر بودن منابع انرژی های نو نظیر خورشید، باد، زیست توده، از طرف دیگر باعث جلب توجه جدی جهانیان به توسعه و توسعه استفاده از انرژی های تجدید پذیر و افزایش سهم این منابع در سبد انرژی جهانی شده است.
او اضافه کرد: امروزه شاهد افزایش چشمگیر در نحوه فعالیت ها اندازه بودجه دولت ها و شرکت ها در امر تحقیق و توسعه عرضه سیستم های انرژی تجدید پذیر هستیم.
مقدسیان ادامه داد: این فعالیت ها همراه با صرف بودجه های کلان در این زمینه موجب کاهش قیمت تمام شده انرژی های تجدید پذیر شده و در نتیجه رقابت تکنولوژی با سیستم های انرژی سنتی موجود را در پی خواهد داشت.
عضو ستاد توسعه زیست فناوری گفت: یکی از انواع انرژی های تجدید پذیر، سوخت زیستی است که امروزه فراوری آن بسیار مورد توجه قرار گرفته و این نوع سوخت یک منبع بزرگ برای فعالیت صنعتی زیست توده شده است؛ از این منبع می توان برای فراوری سوخت استفاده کرد.
مقدسیان با بیان اینکه دو نوع سوخت زیستی اصلی وجود دارد، توضیح داد: بیو اتانول (اتانول زیستی) الکلی است که از تخمیر مواد قندی مانند شکر و ناشسته موجود در گیاهان به دست می آید. در سال های اولیه فراوری این نوع سوخت زیستی عمدتا از گیاهانی مانند نیشکر و ذرت استفاده می شد، اما امروزه از سلولز هایی مانند درختان، چمن ها و زیست توده به اسم ماده اولیه استفاده می گردد.
عضو ستاد توسعه زیست فناوری اضافه کرد: اتانول زیستی را می توان به صورت خالص به اسم زیست خودرو به کار برد، اما عمدتا به صورت ترکیبی با بنزین استفاده می گردد.
او ادامه داد: اتانول زیستی به صورت گسترده ای در آمریکا و برزیل به کار گرفته می گردد. فرآیند کلی فراوری این سوخت زیستی بدین توضیح است که میکرو ارگانیسم تخمیرکننده در کارخانه های وسیع که خوراک اولیه آن ها زیست توده است، کشت داده می شوند و میکرو ارگانیسم با استفاده از فرآیند تخمیر، زیست توده را به اتانول زیستی تبدیل می نماید و سپس در مراحل انتهایی این اتانول زیستی جدا سازی می گردد.
روی آوردن کشور های اروپایی به دیزل زیستی
عضو ستاد توسعه زیست فناوری با اشاره به دیزل زیستی اعلام کرد: دیزل زیستی، یکی دیگر از انواع سوخت های گیاهی است که می توان از روغن های گیاهی و چربی حیوانات آن را فراوری و به جای گازوئیل برای موتور های گازوئیلی استفاده کرد.
او ادامه داد: یکی از منابع اصلی دیزل زیستی روغن های جلبکی است، بدین صورت که جلبک های کش داده و سپس روغن آن ها جدا سازی می گردد و در ادامه با به کارگیری یکسری فرآیند های اضافی این روغن به بیودیزل تبدیل می گردد.
مقدسیان اضافه کرد: بیودیزل از ترکیب شیمیایی روغن های گیاهی یا حیوانی یا هیدروکسی سدیم و اتانول فراوری می گردد. بسیاری از کشور ها در اروپا به استفاده از دیزل زیستی روی آورده اند؛ در حقیقت از میان انواع دیگر سوخت های زیستی، دیزل زیستی مصرف بیشتری در جهان دارد.
فراوری گاز زیستی تنها به دستگاه های گاز زیستی ختم نمی گردد. سالانه هزاران تن زباله در شهرهای مختلف با یاری دفن بهداشتی دفع می شوند. بخش قابل توجهی از زباله های خانگی فراوریی را مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی تشکیل می دهد. این مواد آلی پس از دفن به اسم منبع غذایی میکروارگانیسم ها مورد استفاده قرار می گیرند. در ابتدای دفن زباله میزان اندکی اکسیژن در لابه لای آن ها محبوس شده و میکروارگانیسم ها به صورت هوازی به تجزیه بیولوژیکی مواد آلی می پردازند.
محصولات عمده فرآیند بی هوازی، گازهایی هم چون متان و دی اکسیدکربن است. هرچند مقادیری از سولفید هیدروژن، آمونیاک، هیدروژن، نیتروژن و مجموعه گازهای آلی غیر متانی هم فراوری می گردد. مجموعه گازهای فراوریی در محل دفن زباله را گاز زیستی می نامند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان