دردسرهای کرونا برای بیماران پیوند ، کاهش چشمگیر آمار اهدای عضو
به گزارش وبلاگ پوشه، مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان به عوارض خاموش بحران کرونا اشاره نمود و گفت: یکی از مواردی که کرونا توانسته آسیب زیادی به آن وارد کند، اهدای عضو بوده است به شکلی که آمار اهدای عضو شش ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه در سال 1398 حدود 50 درصد کاهش یافته است.

دکتر کتایون نجفی زاده در گفت وگو با وبلاگ پوشه، با اشاره به عوارض بیماری کرونا برای افراد، جامعه و... گفت: این بیماری علاوه بر آنکه عده زیادی از مردم را مبتلا نموده و به کام مرگ کشانده است، منابع مالی کشور را استفاده نموده و باعث صدمه به اقتصاد و سلامت مردم شده است و البته عوارض جانبی دیگری هم به دنبال داشته است.
وی اضافه کرد: یکی از این عوارض کاهش آمار اهدای عضو و پیوند اعضا در کشور است؛ افراد مرگ مغزی در ICU بستری می شوند زیرا فردی که دچار مرگ مغزی شده است نفس نمی کشد و مجبور است زیر دستگاه تهویه مکانیکی باشد که این دستگاه هم در ICU قرار گرفته است. این در حالی است که تمام ظرفیت بیمارستان ها برای بیماران مبتلا به کرونا اشغال شده است.
نجفی زاده ادامه داد: از طرفی پرسنل درمانی و پزشکان و متخصصانی که باید از بیماران بد حال مرگ مغزی و افرادی که عمل پیوند را انجام دادند، مراقبت نمایند، درگیر مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا هستند که این هم تاثیر دیگر کرونا بر اهدای عضو و پیوند اعضا است.
وی، تشخیص کرونا را در این دوره معضلی دیگر خواند و اظهار کرد: شایع ترین علت بروز مرگ مغزی تصادفات هستند که می توانند علاوه بر ضربه به سر، موجب ضربه به قفسه سینه و ورم ریه ها گردند. از طرف دیگر اگر به هر علتی مرگ مغزی رخ دهد در همان لحظه حادثه معمولا ترشحات معده وارد ریه ها می گردد و ریه ها ملتهب می شوند؛ حال قرار است تشخیص دهیم فرد مرگ مغزی شده به دلیل ترشحات معمول و سایر عفونت ها دچار التهاب در ریه شده و یا اینکه علت التهاب ابتلا به کرونا بوده است؟ موضوعی که تشخیص آن بسیار سخت است. بنابراین تیم های اهدا محبور می شوند دقت زیادی به کار گیرند و آزمایشات متعدد و سی تی اسکن انجام دهند تا ثابت گردد فرد مرگ مغزی شده، کرونا نداشته است. از طرفی اگر بیمار احتیاجمند پیوند مبتلا و یا ناقل کرونا باشد و پیوند گردد، به احتمال زیاد جان خود را از دست می دهد.
وی در خصوص چرایی این موضوع توضیح داد: پس از آنکه پیوند عضو انجام می گردد، بیمار باید داروهای ضعیف نماینده سیستم ایمنی دریافت کند تا بدن عضو جدید پیوندی را شناسایی و دفع نکند. بنابراین با ضعیف شدن بدن، ویروس کرونا آغاز به پیشرفت نموده و اگر فرد احتیاجمند پیوند، مبتلا به کرونا باشد و ما تشخیص ندهیم پس از انجام پیوند در خطر مرگ است.
نجفی زاده با تاکید بر سخت شدن فرایند پیوند در شرایط کرونایی، اعلام کرد: علاوه بر آنکه باید از سلامت اهدانماینده، بیمار پیوندی و تیم درمانی مطمئن باشیم، در این شرایط، تخت ICU و بخش جدایی که اطمینان داشته باشیم کرونا در آن نیست، برای بیماران پیوندی نداریم و همین موضوع باعث کاهش آمار پیوند اعضا در تمام بیمارستان های کشور شده است به شکلی که آمار اهدای عضو کشور نسبت به 6 ماه اول سال 1398 حدود 50 درصد کاهش یافته است. پیش از شیوع کرونا می دانستیم روزانه 7 تا 10 نفر بیمار احتیاجمند به پیوند به دلیل نرسیدن عضو از جهان می فرایند و اکنون می توان تصور کرد با وجود بیماری کرونا شرایط و آمار و ارقام چگونه خواهد بود.
وی با بیان اینکه با بعضی تمهیدات می توان آمار اهدای عضو و پیوند اعضا را مجددا افزایش داد، گفت: انتخاب مراکز عاری از کرونا که مطمئن باشیم کرونا در آنجا وجود ندارد یکی از همین مداخلات است؛ البته در شهرهایی با شرایط قرمز، یافتن چنین مراکزی کار بسیار سختی است. با توجه بیشتر به رعایت نکات بهداشتی از سوی مردم و خارج شدن از شرایط قرمز احتمالا انتخاب مرکز عاری از کرونا راحت تر باشد. از طرف دیگر حالا که آمار اهدای عضو و پیوند کاهش یافته است یکی از نکات مهم این است که اعضای مواردی که مرگ مغزی می شوند زیر خاک نرود. بنابراین؛ درست نیست در این شرایط خانواده فرد مرگ مغزی شده رضایت به اهدای عضو ندهند. به قول یکی از مراجع عظام، اهدای عضو در شرایطی که عضو می تواند سبب نجات جان افراد گردد واجب عینی است.
نجفی زاده اضافه کرد: در خصوص افرادی که دیالیز می شوند و احتیاج به پیوند کلیه دارند نیز در صورتی که در آشنایان نزدیک آنها فردی که از نظر ژنتیکی بیشتر به هم نزدیک هستند، وجود داشته باشد و با آنالیز های بیشتر سلامت کلیه او تایید گردد، بهترین گزینه برای نجات جان بیمار است.
وی با تاکید بر لزوم فرهنگسازی بیشتر برای آشنایی با اهدای عضو و پیوند اعضا، اعلام نمود: تا به امروز اطلاع رسانی های خوبی اجرا شده است. البته در شرایط فعلی بهتر است این اطلاع رسانی ها افزایش یابد. مردم باید بدانند افراد مرگ مغزی مرده هایی هستند که برای چند روز با یاری دستگاه می توان قلب آنها را در حال تپش نگه داشت و از اعضای ارزشمند این افراد پیش از اثر سموم مترشحه از مغز و به خاک سپردن آنها برای نجات بیماران دیگر استفاده کرد.
وی با تاکید بر لزوم مراقبت از بیمار پیوند شده، اظهار کرد: باید کاری کنیم فرد پیوند شده با مبتلایان به کرونا در تماس نباشد. همکاری اعضای خانواده برای مراقبت از سلامت فرد پیوندی در خانه و رعایت نکات بهداشتی بسیار مهم است. در راستای لزوم حفظ سلامتی بیمار پیوندی، وزارت بهداشت تمهیداتی اندیشیده است که یکی از آنها این است که بیمار پیوندی برای دریافت داروهایش مجبور به مراجعه مداوم به پزشک نباشد و نسخه پیشین بیمار قابل تمدید باشد. در صورت بروز هرگونه مشکل، بیمار پیوندی باید با پزشک خود در تماس باشد تا هدایت های لازم را دریافت کند.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اینکه بیشترین عضوی که متقاضی برای دریافتش وجود دارد کلیه است، گفت: این تقاضا در کل جهان به همین شکل است و پس از کلیه عضوی که بیشترین تقاضا را دارد، کبد است.
منبع: خبرگزاری ایسنا