12 عارضه ای که با تاثیر دیابت بر سلامت پوست و مو مشاهده می کنید

به گزارش وبلاگ پوشه، پوست بزرگترین عضو بدن انسان است و با جای دادن اعصاب و رگ های خونی در خود، این امکان را به ما می دهد که بتوانیم ماهیت اشیای مختلف را لمس، احساس و در آخر درک کنیم. همانطور که همه ما می دانیم دیابت یا بیماری قند می تواند عملکرد تمامی اعضای بدن را مختل کند؛ اما بیشتر افراد درباره تاثیر دیابت بر سلامت پوست و مو اطلاعات کافی و درستی ندارند.

12 عارضه ای که با تاثیر دیابت بر سلامت پوست و مو مشاهده می کنید

تغییرات ظاهری پوست یکی از شایع ترین علائم دیابت است و شما با شناخت آن ها، خیلی بهتر می توانید با نحوه پیشگیری و درمان عوارض پوستی ناشی از این بیماری آشنا شوید. در این مطلب از وبلاگ پوشه مگ علاوه بر صحبت درباره تاثیر دیابت بر سلامت پوست، به آنالیز اندازه تاثیر آن بر ریزش مو می پردازیم. با ما همراه باشید.

عوارض پوستی ناشی از تاثیر دیابت بر سلامت پوست

بروز عوارض پوستی ناشی از دیابت، با بالا رفتن سطح قند خون ارتباط مستقیم دارد. ممکن است بعضی از تغییرات پوستی را پیش از آنکه متوجه شوید دیابت دارید، مشاهده کنید. گاهی اوقات دیده شدن عوارض پوستی آزاردهنده به معنای آن است که باید روش درمان مرض قند خود را با مشورت پزشکتان تغییر دهید.

لک وپیس یا ویتیلایگو

لک وپیس یا ویتیلایگو (Vitiligo) یک نوع عارضه پوستی است که در آن عملکرد ملانوسیت ها یا همان سلول های تولیدنماینده رنگدانه مختل و در نتیجه لکه های سفید و نامنظمی در بخش های مختلف بدن دیده می گردد. لک وپیس اغلب اوقات روی دست ها، صورت و قفسه سینه به وجود می آید و درمان قاطع و ثابت شده ای برای آن وجود ندارد. اما شما می توانید از روش های نوردرمانی و پمادهای حاوی استروئیدها برای کنترل عارضه ی ویتیلایگو استفاده نمایید. اگر لک وپیس دارید بهتر است با آنالیز فهرست کامل تجهیزات دیابت، یک ضدآفتاب دارای SPF بالای 30 برای خود تهیه کنید تا پوستتان در برابر آفتاب آسیب پذیر نباشد.

تاول های دیابتی

تاول های دیابتی که با نام بولوزیس دیابتیکوروم (Bullosis Diabeticorum) هم شناخته شده اند، در نگاه اول شبیه به تاول های سوختگی هستند و اغلب اوقات روی انگشتان دست و پا، ساق پا و ساعد دست دیده می شوند. این تاول ها معمولا بدون درد هستند و در عرض چند هفته، بدون اینکه جای زخمی روی پوست شما باقی بگذارند، بهبود می یابند. ابتلا به نوروپاتی دیابتی خطر بروز این عارضه پوستی را در افراد مبتلا به مرض قند افزایش می دهد. تاثیر دیابت بر سلامت پوست آنقدر زیاد است که شما بدون کنترل قند خون خود نمی توانید جلوی به وجود آمدن این تاول ها را بگیرید.

عفونت های باکتریایی پوست

اگرچه که هر فردی در طول زندگی خود ممکن است به عفونت های باکتریایی مبتلا گردد، اما بیماران دیابتی خیلی بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به این عارضه پوستی هستند. عفونت های باکتریایی باعث ملتهب، داغ، متورم، قرمز و دردناک شدن بافت پوست می شوند و معمولا روی پلک، فولیکول های مو و ناخن ها به وجود می آیند. باکتری ها زمانی رشد می نمایند که سطح قند خون بدن فرد بالاتر از حد معمول باشد. این عفونت های پوستی معمولا با استفاده از آنتی بیوتیک درمان پذیر هستند. علاوه بر این داشتن فعالیت بدنی، مصرف داروهای تجویزه شده به وسیله پزشک، رعایت رژیم غذایی و خودداری از خوردن بدترین غذا برای دیابتی ها می تواند بدن شما را سالم نگه دارد.

عفونت های قارچی پوست

افراد مبتلا به دیابت جزو بیماران مستعد ابتلا به عفونت های قارچی، به ویژه عفونتی به نام کاندیدا آلبیکنس (Candida Albicans)، به شمار می آیند. عفونت های قارچی با راش های گسترده یا همان بثورات خارش دار و البته تاول های پوستی همراه هستند و معمولا در بخش های گرم و مرطوب بدن مانند زیر بغل و بین انگشتان دیده می شوند. قارچ پا، درماتوفیتوز، خارش ژوک (Tinea Cruris) و عفونت های واژینالی در میان افراد مبتلا به دیابت که سطح قند خون خود را متعادل نگه نمی دارند، رایج است. برای درمان آن ها بهتر است به سراغ پزشک خود بروید و داروهای تجویز شده به وسیله متخصصان را بهره ببرید.

خارش پوست

خارش پوست حتی در افرادی که به دیابت مبتلا نیستند هم رایج است و علت بروز آن می تواند گردش خون ضعیف، عفونت قارچی و خشکی پوست باشد. اگر بروز این عارضه به گردش خون ضعیف ارتباط داشته باشد، ساق پای شما بیشتر از نواحی دیگر بدنتان خارش پیدا می نماید. قند خون بالا باعث دفع مایعات بدن می گردد و به همین علت دیابت و خشکی پوست با یکدیگر رابطه مستقیم دارند. برای کنترل این عارضه پوستی باید سبک زندگی یک فرد مبتلا به دیابت را به خوبی دنبال کنید. علاوه بر این، پیشنهاد می کنیم تعداد دفعات حمام خود را محدود کنید و از صابون ها و شوینده های بدن ملایم استفاده نمایید. ورزش و داشتن فعالیت بدنی می تواند به بهبود سرعت گردش خون شما یاری کند.

تاثیر دیابت بر سلامت پوست و زانتوما

دیابت کنترل نشده می تواند باعث بروز بیماری زانتوما (Xanthomatosis) یا زردتومور تجمعی کلسترولی گردد. این عارضه با افزایش سطح کلسترول و چربی خون رابطه مستقیم دارد و باعث به وجود آمدن برجستگی های کوچک، سفت و زرد رنگی در پشت دست ها، پاها، بازوها و باسن می گردد. این برجستگی ها هاله قرمز رنگی در اطراف خود دارند و ممکن است حساس و خارش دار باشند. برترین روش درمان دیابت و زردی پوست، کنترل سطح قند و چربی خون است. بهتر است برای برطرف هر گونه عارضه پوستی جدیدی با پزشک خود صحبت کنید.

بروز گرانولوم آنولر به علت تاثیر دیابت بر سلامت پوست

گرانولوم آنولر یا همان گرانولوم حلقوی (Granuloma Annulare) باعث به وجود آمدن لکه های برجسته و قرمز رنگی با الگوی حلقه ای روی پوست انگشتان دست و گوش می گرددد. اینکه آیا این بیماری پوستی با دیابت ارتباط مستقیم دارد یا خیر هنوز جای تحقیق بیشتر دارد ؛ اما مطالعات می گویند افراد مبتلا به گرانولوم حلقوی باید از نظر قند خون هم به صورت دوره ای مورد آزمایش قرار بگیرند. به طور معمول، برای درمان این عارضه نیازی به مصرف دارو ندارید و این لکه ها خود به خود و بدون بر جای گذاشتن جای زخم ناپدید می شوند اما باز هم بهتر است درباره آن با پزشک خود مشورت کنید.

عارضه پوستی اسکلروز دیجیتال

حدود یک سوم از بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 از عارضه پوستی اسکلروز دیجیتال (Digital Sclerosis) رنج می برند. در این عارضه، پوست انگشتان دست و پا ضخیم، سفت و مومی شکل می گردد و در نتیجه حرکت دادن آن بخش از بدن را برای شما سخت خواهد شد. اگر نتوانتید سطح قند خون خود را کنترل کنید، اسکلروز دیجیتال دیگر بخش های بدنتان را هم فرا می گیرد. داشتن سبک زندگی مخصوص بیماران دیابتی، استفاده از مرطوب نمایند و همینطور فیزیوتراپی ممکن است به شما در برطرف این عارضه یاری کند.

درموپاتی دیابتی

درموپاتی دیابتی (Diabetic dermopathy) یکی دیگر از عارضه های پوستی رایج در میان افراد مبتلا به دیابت است که در آن یک سری لکه های گرد یا بیضی شکل به رنگ قرمز یا قهوه ای روی قسمت ساق پا به وجود می آیند. این لکه ها هیچ گونه خارش یا التهابی ندارند و حتی با وجود آن ها هیچ دردی را هم احساس نمی کنید. دیابت می تواند روی رگ های خونی شما تاثیر بگذارد و اندازه خون رسانی به پوست ساق پای شما را کاهش دهد. از آنجایی که درموپاتی دیابتی هیچ گونه ضرری برای سلامت پوست شما ندارد، نیازی به درمان آن هم نیست با این حال می توانید راجع به این موضوع با پزشکتان مشورت کنید.

آکانتوز نیگریکانس و تیره شدن پوست

عارضه آکانتوز نیگریکانس (Acanthosis nigricans) باعث لک دار و تیره تر شدن رنگ قسمت های چین دار پوست بدن مانند آرنج، زیر بغل و زانو می گردد. این بیماری نشان دهنده مقاومت بدن شما نسبت به انسولین است و بیشتر در افرادی که علاوه بر دیابت دارای اضافه وزن هم هستند، دیده می گردد. بعضی از داروها می توانند به درمان این عارضه پوستی یاری نمایند؛ اما کاهش وزن و کنترل سطح قند خون بدن بیشتر از هر کار دیگری از تاثیر دیابت روی سلامت پوست و بروز عارضه آکانتوز نیگریکانس جلوگیری می نماید.

نکروبیوز لیپوئیدیکا

عارضه پوستی نادر نکروبیوز لیپوئیدیکا (Necrobiosis lipoidica) باعث به وجود آمدن لکه های ارغوانی، قرمز یا قهوه ای رنگ بزرگی روی پوست می گردد. در صورت پیشرفت این عارضه، لکه های روی پوست بزرگ تر و متورم تر می شوند و حتی ممکن است زخم های دردناک تر و خارش داری را روی پوستتان به وجود بیاورند. این بیماری بیشتر برای زنان اتفاق می افتد و معمولا زمانی به آن مبتلا می شوید که تعادل اندازه چربی و کلاژن زیر سطح پوست به هم بخورد. هیچ دارویی برای درمان این بیماری وجود ندارد اما می توانید برای جلوگیری از بدتر شدن آن از کرم های استروئیدی موضعی بهره ببرید.

پیشگیری و یاری به درمان عارضه های پوستی ناشی از دیابت

جلوگیری و درمان از بروز مسائل پوستی در بیماران دیابتی، تنها با کنترل اندازه قند خون امکان پذیر است. دنبال کردن یک سبک زندگی متناسب با این بیماری، داشتن تغذیه سالم، مصرف صحیح داروها و ورزش کردن می تواند در این مسیر تا حد زیادی به شما یاری کند.

  • هر روز تمامی بخش های بدن خود را آنالیز کنید تا در صورت بروز هر گونه مشکل پوستی جدیدی سریعا بتوانید آن را درمان کنید.
  • یکی از مهم ترین نکاتی که باید رعایت کنید استحمام با آب ولرم و استفاده از شوینده های بدن ملایم است. بعلاوه پیشنهاد می کنیم تعداد دفعات حمام خود را محدود کنید تا پوستتان مستعد ابتلا به بیماری های پوستی نباشد. محصولاتی که استفاده می کنید باید فاقد عطر و مناسب پوست های حساس باشند.
  • استفاده از مرطوب نماینده ها و روغن های گیاهی ملایم می تواند از خشک شدن پوست شما و بروز بیماری های مربوط به آن جلوگیری کند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، خودداری از چرب و مرطوب کردن لای انگشتان دست و پا است چرا که این کار ریسک ابتلا به بیماری های پوستی را در این قسمت های بدن چند برابر می نماید.
  • اگر می خواهید پوست بدنتان دهیدراته و خشک نگردد، نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در روز را نباید فراموش کنید.
  • پس از هر بار شستن بدنتان همه قسمت های خیس شده، به ویژه زیر سینه ها و بین انگشتان پا، را به خوبی خشک کنید تا با جلوگیری از تجمع رطوبت، از ابتلا به بیماری های پوستی پیشگیری کنید.
  • استفاده از دخانیات را تا حد امکان محدود کنید چرا که استفاده از آن ها باعث به وجود آمدن اختلال در گردش خون بدن شما می گردد.
  • به طور کلی تاثیر دیابت بر سلامت پوست مبتلایان آنقدر زیاد است که بدن آن ها در برابر نور خورشید کاملا آسیب پذیر است. استفاده از کرم ضد آفتابی با SPF بالای 30 می تواند به حفظ سلامت پوست شما یاری شایانی بکند.
  • همه چیز درباره پیشگیری و مراقبت از زخم پای دیابتی

تاثیر دیابت بر سلامت مو

همانطور که تا به اینجا متوجه شده اید، دیابت می تواند باعث بروز طیف وسیعی از مسائل پوستی گردد؛ اما مهم است بدانید که این بیماری توانایی اثرگذاری روی سلامت موهای شما را هم دارد. به طور کلی، ریزش مو بخشی از چرخه طبیعی رشد مو است و عوامل بسیار زیادی چون مسائل هورمونی، استرس و بیماری های زمینه ای مانند دیابت و کم خونی می توانند باعث روند بروز این مشکل را تسریع ببخشند.

سطح قند خون بالا می تواند منجر به آسیب تماشا بافت ها، رگ های خونی و اندام های بدن گردد. آسیب تماشا رگ های خونی منجر به کاهش جریان خون و در نتیجه عدم دریافت اکسیژن و مواد مغذی به وسیله سلول های بدن می گردد. این اتفاق روی عملکرد فولیکول های مو هم تاثیر منفی می گذارد و دقیقا به همین علت است که فرد مبتلا به دیابت با ریزش مو روبرو می گردد.

ابتلا به دیابت با بر هم خوردن تعادل هورمون های بدن همراه است و علاوه بر آن استرس مداوم می تواند رشد مو را تحت تاثیر قرار دهد. امکان ابتلا به بیماری آلوپسی آره آتا (Alopecia Areata) یا طاسی منطقه ای در بیماران دیابتی نوع 1 بیشتر از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن، به اشتباه فولیکول های سالم مو را مورد حمله قرار می دهد و باعث ریزش موی فراوان در یک منطقه از بدن می شوند.

آیا ریزش موی ناشی از دیابت قابل درمان است؟

رعایت رژیم غذایی مناسب، کنترل قند خون و ورزش کردن به پیشگیری و درمان ریزش موی ناشی از دیابت یاری می نماید. اما علاوه بر آن می توانید با مراجعه به پزشک متخصص خود به سراغ درمان های دیگری چون استفاده از داروهای موضعی مانند ماینوکسیدیل و فیناستراید و همینطور مصرف مکمل های بیوتین بروید.

  • بیوتین چیست و آیا ریزش مو را درمان می نماید؟

سخن آخر

به عنوان یک فرد مبتلا به مرض قند همیشه باید از تاثیر دیابت بر پوست و مو آگاه باشید تا بتوانید از بروز بیمارهای مربوط به آن ها جلوگیری کنید. در صورت روبرو شدن با هر یک از این عارضه ها، با پوست خود به آرامی و با صبر و حوصله رفتار کنید تا هر چه زودتر سلامتیتان را به دست بیاورید.

این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت وبلاگ پوشه مگ را بخوانید.

منبع: Everyday Health ,CDC ,Verywell Health

منبع: دیجیکالا مگ

به "12 عارضه ای که با تاثیر دیابت بر سلامت پوست و مو مشاهده می کنید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "12 عارضه ای که با تاثیر دیابت بر سلامت پوست و مو مشاهده می کنید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید