بازار گوشت قرمز؛ رکود پس از گرانی
به گزارش وبلاگ پوشه، سارا گلابگیریان- یزد - خبرنگار:این روزها شاهد کاهش مصرف گوشت قرمز در بین یزدی ها هستیم که بخش قابل توجهی از آن مربوط به بالا رفتن قیمت آن است، در حال حاضر توان اقتصادی مردم به شدت کاهش یافته است، به طوری که گرایش یزدی ها از گوشت گوسفند به سمت گوشت گوساله وحتی نوع منجمد آن تغییر کرده است.
استان یزد تولید دام ندارد و دام مورد نیاز برای تولید گوشت از استان های دیگر به ویژه استان فارس تامین می گردد اما براساس گفته متولیان توزیع گوشت در استان یزد، نرخ عرضه گوشت در این استان حتی نسبت به استان های تولیدکننده دام هم کمتر است. روزگاری صف های طولانی به ویژه مقابل فروشگاه های بزرگ که گوشت گرم و منجمد گوساله و گوسفند را توزیع می کردند، در شهر یزد به چشم می آمد اما امروز دیگر از شلوغی فروشگاه ها خبری نیست و به نظر می رسد تب گوشت قرمز در استان فروکش کرده است. قیمت عرضه هر کیلوگرم گوشت قرمز در بازار استان 98 هزار تومان مشخص شده است و حتی قصابان هم گوشت را با همین نرخ از کشتارگاه خریداری می کنند.
- فروش گوشت، گران تر از نرخ مصوب
شهروندان یزدی از قیمت بالای عرضه گوشت در استان راضی نیستند و خواستار نظارت بیشتر بازرسان بر قیمت عرضه در نقاط مختلف شهر هستند. یکی از شهروندان یزدی می گوید: قیمت عرضه گوشت در بسیاری از قصابی ها به بهانه بدون چربی بودن و تازه بودن و امثال این، بالاتر از 98 هزار تومان است و برخی از قصابان به این بهانه که خودشان هم گوشت را با همین نرخ خریده اند، قیمت فروش را بالا می برند. محمد ناصری پناه می افزاید: قدرت مردم برای خرید گوشت نسبت به قبل به مراتب کاهش یافته است، به طوری که بسیاری از قصابی ها گوشت کشتار شده را در یک روز نمی فروشند.
وی می گوید: بازار فروش باید مدیریت گردد و از سوی دیگر در قالب طرح تنظیم بازار قیمت گوشت قرمز در استان کاهش یابد، چراکه مردم به دلیل کاهش توان مالی ناشی از گرانی بیش از حد، توان خرید ندارند. این شهروند می افزاید: شرایط مالی مردم نامناسب است و اگر این گونه ادامه یابد شاهد حذف گوشت قرمز از سفره یزدی ها خواهیم بود.
یکی دیگر از شهروندان یزدی خواستار ادامه توزیع گوشت گرم گوسفندی در قالب طرح تنظیم بازار می گردد و می گوید: بسیاری از خانواده ها به ویژه کارگران و کارمندان توانایی خرید گوشت 98 هزار تومانی را ندارند و در حال حاضر تنها گوشت منجمد می خرند. امید بهادری می افزاید: باید شرایطی ویژه برای اقشار کم درآمد جامعه در نظر گرفته گردد تا همه مردم قادر به تامین گوشت مورد نیاز باشند، چراکه کاهش مصرف، سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار می دهد. وی اضافه می کند: با شرایط مالی فعلی، بهترین راه حل برای حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه، توزیع گوشت ارزان تر برای گروه های مختلف از جمله کارگران و کارمندان است و کسانی که توانایی مالی بیشتری دارند باید همان گوشت بازار آزاد را خریداری کنند.
- مناسب بودن قیمت گوشت در استان نسبت به قیمت کشوری
دبیر اجرایی اتحادیه گوشت قرمز یزد با بیان این که بازار عرضه گوشت در استان خوب و قیمت نیز پایین تر از استان های دیگر است، می گوید: قیمت عرضه هر کیلوگرم گوشت قرمز گوسفندی در بازار استان 98 هزار تومان است و با توجه به بازرسی اتاق اصناف و سازمان صنعت و معدن و تجارت، باکسانی که این نرخ را رعایت نکنند، برخورد می گردد. علی اکبر طالبی می افزاید: مصرف روزانه گوشت در شهر یزد حدودا 30 تن شامل دام سبک و سنگین و سرانه مصرف در استان نسبت به کشور پایین تر است.
وی ادامه می دهد: البته قصاب هم گوشت گوسفند را به همین نرخ از کشتارگاه خریداری می کند و امعا و احشا شامل کله، جگر و شکمبه به عنوان سود قصاب در نظر گرفته شده است. دبیر اجرایی اتحادیه گوشت قرمز در یزد می گوید: دام مورد نیاز استان یزد از استان های فارس، کردستان، لرستان و خراسان تامین می گردد، با این حال قیمت عرضه گوشت در یزد حتی از استان های تولیدکننده هم کمتر است.
طالبی با بیان این که یزدی ها بیشتر مصرف کننده گوشت گوسفند به ویژه نر هستند، اظهار می کند: کشتار دام در استان نیز بیشتر نر است. برخی نیز گوشت گوسفند کم چربی را می پسندند از این رو کشتار دام در استان بر اساس ذائقه مشتریان انجام می گردد. وی درباره عرضه گوشت شتر و گاو و گوساله در بازار استان نیز می گوید: گوشت شتر در بازار کمتر یافت می گردد و هر کیلوگرم آن بدون استخوان و کوهان 95 هزار تومان است. هر کیلوگرم گوشت گاو و گوساله بدون استخوان هم 75 هزار تومان است.
وی درباره کمبود گوشت شتر در استان می گوید: شتر زنده از استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان تامین می گردد و این روزها واردات شتر زنده به استان کاهش یافته است. مدیر تنظیم بازار جهاد کشاوری استان یزد می گوید: توزیع گوشت قرمز طرح تنظیم بازار به دلیل اشباع بازار انجام نمی گردد، البته کمبودی هم در بازار نیست چراکه برخی از فروشگاه های بزرگ استان هنوز گوشت منجمد دارند و تبلیغات گسترده هم انجام داده اند اما استقبال مردم کم است.
سیدحسین بخشایش با بیان این که استقبال مردم از گوشت قرمز به دلیل گرانی کاهش یافته است، می افزاید: با توجه به گران شدن گوشت گوسفند، گرایش مردم به سمت مصرف گوشت گوساله افزایش یافته است. وی ادامه می دهد: تب گوشت قرمز در استان تقریبا خوابیده و بازار اشباع شده است که بخش عمده ای از آن به قدرت خرید مردم و افزایش قیمت گوشت باز می گردد.
- واردات گوشت در صورت نیاز
مدیرکل دفتر هماهنگی امور مالی و بین المللی استانداری با اشاره به این که گوشت قرمز مورد نیاز استان در صورت لزوم با واردات تامین خواهد شد، می گوید: برنامه ای برای عرضه گوشت تنظیم بازار در استان نداریم. محمدعلی شاه حسینی می افزاید: از ابتدای امسال نیز در شرایطی که گوشت قرمز در بازار کم بود، نسبت به عرضه گوشت وارداتی با قیمت مناسب اقدام شد. وی ادامه می دهد: گوشت های وارداتی اعم از گوشت گرم و منجمد مورد استقبال شهروندان یزدی قرار گرفت و تامین گوشت مورد نیاز به این صورت در دستور کار قرار گرفته است.
- گران فروشان نقره داغ شدند
یاسین دهقان- یزد- خبرنگار:یزدی ها عمدتا به گوشت بره و چپش که نر هستند علاقه دارند، چراکه این گوشت ها خوش پزترند. از گوشت میش و بز کمتر استقبال می گردد، اما برخی از قصابی ها این گوشت ها را به درستی تفاوت نمی گذارند، در حالی که قیمت عرضه هر کدام متفاوت است و گوشت بره و چپش گران تر از همه گوشت های قرمز است.
به این ترتیب اتاق اصناف مرکز استان یزد با بازرسی های متعدد در حال شناسایی تخلفات فروش گوشت قرمز در بازار است به طوری که برای مثال در 15 روز گذشته از ماه مرداد، 16 مورد گران فروشی شناسایی شده است. مدیر بازرسی اتاق اصناف مرکز استان یزد با اشاره به تشکیل 16 پرونده تخلف گوشت از ابتدای مردادماه تاکنون می افزاید: عمده پرونده ها مربوط به گران فروشی است که برخی از آن مربوط به فروش گوشت بز به جای بره است. محسن مظفری می افزاید: نر بودن گوشت برای یزدی ها مهم است اما برخی از قصابان گوشت بز و میش را به جای گوشت نرینه به مشتری می فروشند که تخلف است و به عنوان گران فروشی با آن برخورد می گردد.
وی از شناسایی و معرفی این افراد به دستگاه قضایی خبر می دهد و می افزاید: بازرسان اتاق اصناف استان یزد به صورت شبانه روزی در حال پایش بازار هستند. مظفری می گوید: با توجه به وضعیت بازار، پایش عرضه کالاهای اساسی از جمله گوشت قرمز در دستور کار اتاق اصناف مرکز استان یزد و بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته است. وی درباره چگونگی شناسایی این مهم از سوی شهروندان می گوید: مردم می توانند با تماس با شماره 36291719 موارد را به بازرسی اتاق اصناف استان یزد اعلام کنند تا بازرسان در محل حاضر شوند و شرایط را ارزیابی کنند.
وی از مردم می خواهند موارد را به بازرسی اتاق اصناف استان یزد گزارش دهند تا هم با متخلفان برخورد گردد و هم جلوی تخلفات آینده را بگیرند. مدیر بازرسی اتاق اصناف مرکز استان یزد درباره توزیع گوشت ناسالم در بازار استان می گوید: هیچ گوشت غیربهداشتی و ناسالمی در بازار استان توزیع نشده است. وی هرگونه ادعا مربوط به توزیع گوشت الاغ و خر در استان را رد می کند و می افزاید: در بازرسی های صورت گرفته هیچ مورد تخلفی از این دست شناسایی نشده است.
منبع: همشهری آنلاین